Udruga je osnovana 1989.g., a registrirana pri Sisačko – moslavačkoj županiji 06.02.1998.g.. Djelatnost Udruge je - socijalna skrb bez smještaja.
Djelujemo na području Grada Kutine, Općine Lipovljani, Popovača i Velika Ludina (promjer djelovanja cca 60km).
Per 31.12.2009.g. Udruga broji 305 članova, od toga 71 dijete s teškoćama u razvoju i 47 mladih osoba s invaliditetom.

Moto naše Udruge je: „Uljepšati život našim članovima, a olakšati ga njihovim obiteljima.“.

U svom 4-godišnjem radu, Udruga je postigla značajne rezultate provodeći razne aktivnosti.
Tako smo se npr. u Zborniku Saveza cerebralne paralize našli na 1. mjestu po postignutim rezultatima u 2008. god.
Preselili smo se u značajno veći prostor, osmislili smo, napisali, a sada i provodimo mnogobrojne projekte i programe.
Do sada smo u gore navedenom razdoblju uspješno proveli 14 projekata i 2 programa.
Na današnji dan u našoj Udruzi ima 16 osoba u radnom odnosu i 2 volontera. Svi zaposleni su stručne osobe i rade na poslovima predviđenim određenim projektima i/ili programima.
Uspjeli smo ostvariti sve zacrtane ciljeve zadane u 4-godišnjem planu (od 2006. - 2010.g.)
Provodili smo projekte integracije, senzibilizacije i tolerancije prema osobama s invaliditetom. Uspješno je proveden projekt „Kako i zašto zaposliti osobu s invaliditetom“ te smo pod istim nazivom izdali i koristan priručnik za poslodavce, ravnatelje ustanova i ostale poduzetnike. Već 3 godine provodimo projekt pod nazivom „Osobna asistencija – nova egzistencija“ kojim smo pružili veliku moralnu i materijalnu pomoć mladim osobama s najtežim invaliditetom i uvelike olakšali život njihovih obitelji.
Osmislili smo i tiskali korisni priručnik pod nazivom „Vodič kroz zakonske propise o pravima osoba s invaliditetom“ kojeg smo poslali svim svojim članovima i ustanovama koje se bave osobama s invaliditetom.
Pri OŠ „Zvonimir Frank“ otvoren je Poseban odjela za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju na inicijativu predsjedništva Udruge. Velikim trudom i zalaganjem Udruga je nabavila i sredstva za izgradnju i opremanje ovog Odjela.
Po programu „Za život dostojan čovjeka“ i projektu „Želimo život dostojan čovjeka“ kontinuirano provodimo aktivnosti u igraonicama za djecu i radionicama za mlade u prostorijama Udruge.
Održali smo brojne tribine i predavanja za učitelje, nastavnike, roditelje, voditelje igraonica i radionica i za sve ostale zainteresirane sugrađane.
Redovito sudjelujemo na brojnim seminarima za voditelje Udruge te edukacijama za pisanje i pravdanje projekata i programa.
Bili smo sudionici manifestacije u Strassborgu u organizaciji ENIL-a (European Network on Independent Living) pod nazivom „Freedom drive 2009.“ (Vožnja za slobodu). Tu smo imali priliku saznati mnogo toga o neovisnom življenju, uključivanje u društvenu zajednicu, ljudskim pravima i osobnoj asistenciji.
Zahvaljujući razumijevanju mnogobrojnih donatora, uspjeli smo kupiti novi kombi, Opel Vivaro, za potrebe Udruge i njenih aktivnih članova.
Uvelike smo poboljšali kvalitetu življenja djece i mladih s teškoćama u razvoju, te starih i nemoćnih osoba.

Uvjereni smo da svojim radom pridonosimo bržem razvoju CIVILNOG DRUŠTVA, jer je ono oporba državi, a snaga jedne moderne i demokratske države se očituje kroz razvijenost Civilnog društva.

 Statut UDRUGE OSI

Etički kodeks