Milanović 3

Dana 25. lipnja 2020. Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.
Predstavnici saveza i udruga prikazali su trenutnu situaciju položaja osoba s invaliditetom te dali prijedloge za budućnost za koje se očekuje da ih predsjednik podrži i inicira. Između ostalog istaknuto je pitanje rane intervencije, inkluzivnog dodatka, financiranja hladnog pogona saveza i udruga, kontinuirano financiranje usluga koje udruge pružaju i nedovoljna međuresorna povezanost.


Među poteškoćama s kojima se udruge i savezi svakodnevno susreću izdvojili su i nedovoljno kvalitetnu suradnju između zdravstvenog i socijalnog sustava, nedovoljnu dostupnost javnih službi i institucija za osobe s invaliditetom, neujednačenu praksu vještačenja invalidnosti te neriješen sustav financiranja udruga osoba s invaliditetom.
Iako se zakonska regulativa postepeno popravlja i postižu se određeni pomaci, na sastanku je kao veliki problem istaknuta činjenica što se mnoge mjere ne provode kontinuirano.
Sastanku je od strane HSUTI prisustvovala predsjednica Jozefina Kranjčec.

Milanović 1

Milanović 2