S početkom 05. svibnja 2019. te kroz narednih nekoliko dana, 19. godinu za redom, obilježava se Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom na što je i Udruga „OSI“ Kutina ( kao i prošlih godina) nastojala skrenuti pozornost. Navedeni dan se ističe kao izuzetno značajan jer daje pozornicu za predstavljanje svih značajnih pitanja vezanih za osobe s cerebralnom paralizom, koja u svakodnevnim tokovima, ne uspijevaju doći do izražaja.

DSC07322

IMG 623f3a5bae6973d983322dc1991595bc V

U Udruzi je učlanjeno 3 osobe s cerebralnom paralizom koje redovito posjećuju radionice. Članovi su stoga povodom njihovog dana kreativnim uradcima nastojali podići razina svijesti o potrebi zadovoljavanja socijalnih potreba osoba s cerebralnom paralizom. Shodno tome razgovarali su o dosadašnjim postignućima vezanim za CP među kojima su:

• ü   Osigurani osobni asistenti
  • ü   Bolja uključenost u lokalnu zajednicu
  • ü   Bolja informiranost o pravima od strane Udruge
  • ü   Povećana senzibilizacija za probleme osoba s CP-om
  • ü   Bolji odnos prema osobama s CP-om od strane lokalne zajednice

DSC07328

DSC07315Dakako, skrenula se pozornost i na polja koja zahtjevaju dodatnu posvećenost kao što su:

• Otkloniti pojedine arhitektonske barijere
  • Omogućiti bolju dostupnost rehabilitacije
  • Povećati mogućnost zapošljavanja
  • Omogućiti alternativne oblike samostanog življenja (stambene zajednice ili inkluzije)
  • Povećati financijsku samostalnost (inkluzivni dodatak)

Kako članovi tako i zaposlenici nosili su zelenu vrpcu u znak podrške.

DSC07308

Obilježavanjem Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom, nastoji se povećati razina svijesti o problematici vezanoj za osobe s cerebralnom paralizom, pružiti smjer prema kojem ići pri ostvarenju snažnih kapaciteta za planiranje, razvoj i pružanje socijalnih usluga, te u konačnici, osobama s cerebralnom paralizom omogućiti kvalitetan život.