Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom obilježava se 05.svibnja. Tom prilikom i mi smo održali radionicu sa svojim članovima odnosno korisnicima Poludnevnog boravka kako bismo pružili podršku i skrenuli pozornost na probleme s kojima se susreću osobe s cerebralnom paralizom.

rsz dsc09471

 

U Republici Hrvatskoj živi više od 3% odnosno više od 40 000 osoba s cerebralnom paralizom. Naša Udruga broji oko 20 osoba koji imaju dijagnosticiranu tu bolest.

rsz dsc09475 rsz dsc09478

 

Želja nam je senzibilizirati dionike naše lokalne zajednice o problemima osoba koje se nose s teškoćama uzrokovanima cerebralnom paralizom kako bismo njihov život učinili kvalitetnijim a njih same sretnijima.

Važno je promjeniti sliku javnosti o toj bolesti i uključiti oboljele osobe u svakodnevni život lokalne zajednice, poseban naglasak stavljamo na zapošljavanje, obrazovanje, društveni život itd.

Kako bi našim članovima približili život osoba s cerebralnom paralizom, a onima koji od nje boluju pokazali da nisu sami i jedini, u sklopu Radionice održali smo kratko predavanje  i putem video-zida prikazivali dokumentarne filmove na tu temu.

rsz dsc09476rsz dsc09482

rsz dsc09477rsz dsc09481

 

ŠTO JE CEREBRALNA PARALIZA?

Cerebralna paraliza (CP) je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana defektom ili oštećenjem nezrelog mozga. Pojam “cerebralna” odnosi se na mozak, a “paraliza” na poremećaj pokreta i položaja. Ovisno od položaja i ozbiljnosti ozljede mozga koja uzrokuje teškoće pri kretanju kao i druge probleme - poteškoće u razvoju, epileptične napade, poteškoće u govoru, učenju, probleme sluha i vida.

UZROCI CEREBRALNE PARALIZE

Uzroci cerebralne paralize i čimbenici koji povećavaju vjerojatnost da će dijete imati cerebralnu paralizu dijele se na prenatalne (od začeća do poroda), perinatalne (kratko vrijeme iza poroda i jedan tjedan poslije poroda) i postnatalne (poslije prvog tjedna iza poroda).

Prenatalni uzroci: familijarne forme cerebralne paralize; definirani prenatalni sindromi; kromosomske abnormalnosti; dokazane kongenitalne infekcije (toksoplazmoza, rubeola, citomegalovirus, herpes); cerebralne anomalije (uključujući primarnu mikrocefaliju i fetalni hidrocefalus); manjak kisika; alkohol ili lijekovi upotrebljavani za vrijeme trudnoće.

Perinatalni uzroci: moždano krvarenje u unutarnje prostore mozga i/ili u moždano tkivo; oštećenje moždanog tkiva (oko prostora s likvorskom tekućinom) uzrokovana manjkom kisika ili problemima s protokom krvi; potvrđeni edem mozga ili evidentnost neonatalnog šoka (npr. potreba za oživljavanjem); niski Apgar ili niski pH; neonatalni meningitis; neonatalne konvulzije; teška žutica.
Postnatalni uzroci: trauma mozga; infekcije; vaskularni problemi; neoplazme; manjak kisika.

 

Želimo poručiti svim osobama s cerebralnom paralizom da je Udruga "OSI" Kutina uz njih, da nisu sami i da su dio naše zajednice i naših života.

Sretan vam Vaš dan! NOSIMO ZELENO