DSC06367

 

U prostoru Udruge „OSI“ Kutina, dana 20. lipnja 2016. godine, Ana Alapić održala je prezentaciju kako bi približila uređaje za komunikaciju i jednostavnije korištenje modernih tehnologija osobama i djeci s teškoćama u razvoju.

Osobe i djeca koja imaju komunikacijske teškoće često su u nemogućnosti izraziti svoje misli, želje, potrebe i osjećaje. Komunikatori i alternativni oblici komunikacije omogućavaju im lakšu komunikaciju, a samim time veću samostalnost u svakodnevnom životu i mogućnost građenja kvalitetnih međuljudskih odnosa i ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice.

Putem prezentacije doznali smo: kako uz pomoć pogleda upravljati računalo, kako uz pomoć prilagođenih programa, jednostavnijih komunikatora, tableta i računala omogućiti komunikaciju djeci i odraslima s komunikacijskim teškoćama (autizam, sindrom Down, cerebralna paraliza, mišićna distrofija, ALS i sl.), kako uz pomoć prilagođenih tipkovnica i miševa olakšatati upotrebu računala, kako uz pomoć glasovnog upravljanja domom omogućiti samostalnost osobama s invaliditetom.

Prezentacija je bila namijenjena OSI, roditeljima i obiteljima DSTUR, učiteljima, asistentima u nastavi,  logopedima, radnim terapeutima i svima koji u svom radu pomažu osobama i djeci s komunikacijskim teškoćama. 

DSC06351  DSC06360